Консумацията на бобови и пълнозърнести храни може да удължи живота
Премахването на червеното и преработеното месо в полза на повече бобови и пълнозърнести храни и ядки може да увеличи продължителността на живота с повече от десетилетие, показва ново проучване. Екип от изследователи сравнява „типичната западна диета “ с „оптималната диета“ и установява, че преминаването към последната може да добави до 10,7 години живот за жените и 13 години живот за мъжете.
„Типичната западна диета“ не съдържа почти никакви бобови растения, твърде малко плодове и зеленчуци и твърде много млечни и сладки напитки.
Изследователите от университета в Берген, Норвегия, установиха, че консумацията на повече бобови растения прибавя около 2,3 години средно към живота както за мъжете, така и за жените.
Яденето на повече пълнозърнести храни води до допълнителни 2,2 години, докато консумирането на повече ядки, добавя малко под две допълнителни години.
Извършването на промени в диетата по-късно в живота все още може да доведе до значително по-висока продължителност на живота, установява проучването, дори за възрастни хора.
Проучването, публикувано в списание PLOS Medicine, отбелязва, че има „значителни индивидуални вариации в профила на диетата“, което означава, че ползите от диетата варират от човек на човек, в зависимост от неговата диета, възраст и фактори на начина на живот.
Например, хората, които вече следват диета, която е относително подобна на „оптималната диета“, могат да очакват по-малко допълнителни ползи в сравнение с хората, които консумират „типична западна диета“.
В крайна сметка, ако искате да сте здрави и да живеете по – дълго, помислете за промяна на режима и наблегнете на бобовите, пълнозърнестите храни и ядките.