Световен ден на пастата: Поръчките в България са скочили с 22%
Българите предпочитат да поръчват за вкъщи най-вече лазаня "Болонезе", талиатели, спагети и пене
Поръчките на паста в България са скочили с 22% през последната година.
Това показват данни на платформата Glovo, обобщени по повод на Световния ден на пастата, който се отбелязва на 25 октомври.
Българите предпочитат да поръчват за вкъщи най-вече лазаня "Болонезе", талиатели, спагети и пене.
Пастата е често срещан избор за вечеря, при това през почивните дни.
В критерия за консумация на паста страната ни се нарежда на трето място сред държавите в региона. Шампиони в Югоизточна Европа са Румъния и Сърбия.
Макар, че ноември е месецът, в който българите са имали най-голям апетит за паста през 2023 г., данните показват, че на 24 май, Деня на Българската писменост и култура, са регистрирани най-голям брой поръчки, съдържащи паста.
Градовете с най-много любители на макаронени изделия са София, Пловдив и Варна.
Смята се, че още етруските, а след тях и имляните са консумирали храни, много подобни на съвременната паста, още около 1000 г. пр.н.е.
Връзката на пастата с Италия се затвърждава чак през Средновековието. Според някои митове, Марко Поло я пренася от Китай през XIII в., но по-достоверни източници сочат,че макаронените изделия от твърда пшеница са произвеждани и консумирани вСредиземноморието още след арабските нашествия през IX век.
Първите сведения засушене на паста датират от XII век в Сицилия, като целта на това откритие е била да се подобри съхранението и разпространението ѝ.
Днес пастата затвърждава своето водещо място в традиционната италианска кухня. Лесното приготвяне, добрите хранителни качества, разнообразието на вкусовитеварианти, превръщат макаронените изделия в предпочитано ястие в много други страни по света.