Коледният дух напълно завладя не само домовете, но и служебните пространства на работещите хора по цял свят.

И когато всички са в празнично настроение, неизбежно идва въпросът дали може да си позволим малко алкохол в офиса?

Fast Company събира мненията на петима експерти, които варират от предпазливо приемане до нулева толерантност.

Утвърждаване на професионализма

Пиенето на алкохол през работно време по принцип е щекотлив проблем, който може да породи значителни рисковете. Макар в някои случаи това да не е изрично в разрез с фирмената политика, негласното правило в повечето корпорации е, че консумацията на алкохол в работно време не се препоръчва.

Има основателни причини за това.

Първо, консумацията на алкохол може да създаде разделение между колегите, особено за тези, които може са категорични трезвеници или да се въздържат от алкохол по лични или религиозни причини. Това може неволно да доведе до чувство на изключване или дискомфорт, което да наруши сплотеността на работната култура.

Второ, макар някой да смята, че малко количество алкохол не влияе на изпълнението на работата му, хората често надценяват способността си да понасят алкохол. Дори умерено количество може да влоши преценката, да намали производителността и да повлияе на професионализма им. Това от своя страна може да се отрази зле както на отделния служител, така и на компанията като цяло.

Освен това работодателите имат сериозни проблеми с отговорността, когато се употребява алкохол през работно време. Ако след употреба на алкохол се случи злополука или работата на служителя се влоши, компанията може да бъде изправена пред правни или финансови последици.

Тази отговорност се простира отвъд безопасността на работното място и може да повлияе на взаимодействието с клиентите, вземането на решения и репутацията на компанията.

Като се имат предвид тези рискове, най-добре е да се въздържате от употребата на алкохол в работно време.

Ако желаете да консумирате, по-подходящо е да го правите след работа или на социални събития. По този начин се запазва професионализмът и се намалява рискът от отрицателно въздействие както върху задачите ви, така и върху културата на работното място.

Съобразете поведението си с културата на компанията

Пиенето през работно време може да бъде сива зона, но негласното правило е да се ориентирате в офиса - и в културата на компанията.

На някои места е обичайно екипът да отваря по няколко бири в късния следобед. Това може да помогне на хората да се разкрепостят и да предизвика творчески идеи.

Но има и по-традиционни среди, където дори пиенето по време на обяд с клиент предизвиква недоволство.

Ако сте среща с екипа или с клиент и всички пият, може да си позволите едно, за да сте част от групата, но винаги се придържайте само към едно.

Ключът е да запазите професионализма си. Не искате да сте човекът, който отива твърде далеч и в крайна сметка ще бъде запомнен с това, а не с работата си. Дори и в спокойна среда е изключително важно да се съобразявате с начина, по който може да се възприеме, защото може да размие границите на професионализма ви.

Поставяне на граници

В епохата на безкрайните срещи в Zoom и препълнените с имейли пощи, служителите имат нужда от възможност да се откъснат от лаптопите си и да се опознаят като хора.

За някои насладата от питие помага да се социализират в групова обстановка. Тънката граница е лимит на броя на напитките, така че да не се пресичат професионалните граници. Това може да се направи с ограничение на времето за сервиране или с билетна система.

От друга страна, с провеждането на празнични събития в офиса повече хора могат да участват като пълноценни членове на екипа и да решат дали да консумират алкохол, просто, за да разпуснат за малко с колегите си.

Приобщаване в приятелска среда за трезвеници

В творческите индустрии, като например маркетинга, съществува схващането, че подходът към употребата на алкохол в работно време може да бъде по-либерален.

Никога обаче не е приемливо да се пие по начин, който може да влоши изпълнението на работата. Възникващото движение на трезвеници, особено популярно сред Gen Z, оказва влияние върху промяната към по-здравословна и приобщаваща среда на работното място.

Изключително важно е компаниите да насърчават култура, в която всяка консумация на алкохол е доброволна и се извършва с внимание, като се гарантира, че никой не се чувства принуден да участва.

Трябва да се установят ясни насоки, които да определят кога и дали е подходящо, като приоритет е това никога да не се отразява на качеството на работата, както и да не преминава границите на професионализма.

Поддържането на висока ефективност и професионална почтеност е от първостепенно значение и винаги трябва да бъде приоритет. Тези стандарти гарантират, че подкрепяме креативността и ефективността, без да правим компромис с ангажимента си за постигане на високи професионални резултати.

Баланс на културните норми със стандартите на работното място

Това определено е труден въпрос и много зависи от културата на компанията, индустрията и конкретната среда, в която се намирате. На много бизнес събития например е обичайно да бъдете посрещнати с чаша шампанско при пристигането си.

В много европейски страни на консумацията на алкохол се гледа по различен начин. Във Франция виното е основен продукт, в Германия - бирата, а в Унгария палинка е част от културната им идентичност. Тези традиции са дълбоко вкоренени, дори и да не се вписват винаги в съвременните норми на работа.

Алкохолът обаче може да бъде нож с две остриета. Макар да изглежда безобиден, той може неусетно да повлияе на продуктивността ви. Дори да не го усетите веднага, влияе на мозъка, рефлексите и способността на съсредоточаване.

От друга страна, при случайни работни събития, може да има своите положителни страни, когато се използва пестеливо.

Малко алкохол може да разчупи леда, да създаде спокойна атмосфера, а понякога дори да доведе до смислени разговори на професионални теми. Може да помогне за сплотеност на екипа и да насърчи по-социална среда.

В крайна сметка става въпрос за баланс. Алкохолът в работно време трябва да е рядкост и да се ограничава до конкретни случаи.