Затоплянето на климата и екстремните метеорологични условия са причина за намаляване производството на кафе, което се отразява и на качеството на реколтата.

Експерти по снабдяването твърдят, че изменението на климата е отчасти отговорно за глобалния скок на цените през 2024 г., който се е отразил неблагоприятно на дребните производители.

До 2050 г. може да се окаже, че ще има по-малко подходящи земи за отглеждане на кафе. Въпреки това земеделските кооперативи в големите страни производителки се борят с негативната тенденци, подкрепяни от съзнателните потребители, отбелязва Euronews.

Фермерски апокалипсис

„Всяка година дъждовете започват по-късно, а средната температура е по-висока“, предупреждава Силвия Херера, производител на кафе в Чиапас, Мексико.

Старейшините в нейната фермерска общност казват, че преди 25 години е било много по-лесно да се отглежда кафе.

В същото време в Колумбия фермерът, който отглежда кафе по метода Fairtrade, Хайме Алберто Гарсия Флорес, отчита, че температурите са се повишили толкова много през последните десетилетия, че по-ниските части на земята му са станали твърде горещи за кафето. Затова бил принуден да замени кафеените храсти с какаови.

С промяната на метеорологичните условия земеделските стопани са наясно, че цялата реколта може да бъде загубена за една нощ.

Според проучване на Университета за приложни науки в Цюрих до 2050 г. 5% от световната площ, която понастоящем се използва за отглеждане на кафе, може да се окаже неподходяща.

Това е пагубно за поминъка на земеделците, но засяга и милионите европейци, които се наслаждават на кафето.

Кафето е особено уязвимо към изменението на климата, тъй като е много чувствителна към температурата култура, обяснява Макс Милуърд, ръководител на отдела за устойчиво снабдяване с кафе на Фондация „Феъртрейд“.

Той допълва, че „по-екстремното и непредсказуемо време не само причинява повече вредители и по-бързо разпространяващи се болести“, но и че то „задълбочава бедността и неравенството“ и „застрашава способността на стопаните да се занимават със земеделие в бъдеще“.

Космически цени на световния пазар

През 2024 г. световният пазар на кафе преживя значителен скок в цените, причинен до голяма степен от неблагоприятните климатични условия в няколко страни производителки на кафе.

Във Виетнам, основен производител на кафе на зърна робуста, реколтата беше повредена от продължителни горещини, докато Бразилия - която произвежда лъвския дял от кафе на зърна арабика в световен мащаб - имаше слаба реколта поради обилни валежи.

Тези събития доведоха до страх от недостиг на кафе в световен мащаб, което доведе до рязко покачване на цените.

„Въпреки че по-високите цени на кафето могат да изглеждат благоприятни за фермерите, реалността често е много различна“, казва Милуърд.

„Внезапните скокове на цените, особено след като договорът е фиксиран, могат да причинят огромно напрежение на кооперативите за кафе, да доведат до неизпълнение на договорите, глоби и, разбира се, увреждане на репутацията.“

„Освен това, макар че фермерите временно могат да получават повече за кафето си, знаем, че те се сблъскват и с нарастващи производствени разходи, като например за труд и производствени ресурси като торове“, добавя той.

Дребните производители са по-устойчиви от плантациите

Кафеената индустрия в световен мащаб дава препитание на 125 милиона души, а 60% от кафето се произвежда в малки ферми, много от които са семейни и се намират в малки и отдалечени райони.

„Въпреки че това е доходоносна индустрия, фермерите, отглеждащи кафе, все още не се радват на стандарта на живот, който заслужават с тежкия си труд“, казва Милуърд. „Всъщност малко фермери, отглеждащи кафе, получават доходи, от които могат да се издържат“, казва той и добавя, че това е фундаментално несправедливо.

От десетилетия Fairtrade работи усилено за преодоляване на това неравенство и на пропастта между производител и потребител чрез продажба и популяризиране на продукти от кооперативи, сертифицирани с марката Fairtrade.

Милуърд нарича това „защитна мрежа“ на минималната цена плюс допълнителна премия Fairtrade, осигуряваща повече оборотни средства и контрол за общностите, отглеждащи кафе. „Като подкрепят организациите на дребните производители чрез обучение за качество и управление на ресурсите, земеделските производители могат да договарят по-добри търговски условия, да достигат до повече пазари и да изграждат устойчивост срещу нестабилността на пазара“, допълва експертът.

Подкрепата за организациите на малките производители има и друго допълнително предимство.

Скорошно проучване на Fairtrade в Латинска Америка показа, че дребните производители са по-устойчиви от големите плантации, въпреки че по-големите предприятия са в по-добра позиция да се адаптират и да поемат повече рискове.

Тези стопанства обикновено използват по-малко енергия, тъй като често са по-малко механизирани и допринасят по-малко за обезлесяването. Fairtrade играе важна роля в подпомагането на земеделските производители чрез въвеждането на по-устойчиви практики, като например агролесовъдство.

Но тя помага и за устойчивостта на климата.

Флорес е едно от 400-те земеделски семейства в рамките на кооператива за кафе Red Ecolsierra в националния парк на ЮНЕСКО Сиера Невада де Санта Марта в Колумбия, фокусиран върху намаляване на местното въздействие върху климата.

„Всеки ден площта за опазване на околната среда във всяка от фермите се разширява. Отчаяно се стремим да дадем своя принос за забавяне на последиците от изменението на климата“, обяснява Флорес.

По подобен начин Силвия Херера е член на кооператива Ejidos San Fernando - кооператив за справедлива търговия, който е използвал част от премията си за справедлива търговия, за да изгради разсадник за кафеени растения.

В това съоръжение членовете на организацията тестват различни сортове, за да видят как се представят най-добре както по отношение на качеството, така и по отношение на адаптацията им към променящия се климат, така че културите да бъдат по-устойчиви. В момента те експериментират със 17 култури и Херера е обнадеждена.

„Със справедливата търговия имаме избор. Мога да произвеждам висококачествено кафе, а не просто да се съсредоточавам върху това да произвеждам все повече и повече, за да изхранвам семейството си.“, допълва тя.