В Италия отвори врати първият по рода си музей на сладоледа. Експозицията проследява историята на леденото изкушение още от самото му появяване през 16-ти век и превръщането му в един от любимите десерти на малки и големи по цял свят.

Смята се, че идеята за охлаждане на храната за първи път се появява в Месопотамия през 1799 г. Пр. Хр. Тогава местните са използвали снега, за да изстудят напитките си.

През 11-ти век пък арабите намират за много освежаващо като десерт да консумират замразен нар. Но сладоледът, който познаваме днес, е дело на италианския алхимик и астролог Козимо Руджери и се появява цели пет века по-късно.

Посетителите на музея на сладоледа в италианския град Болоня имат възможността да разгледат над 10 000 снимки и исторически документи, свързани с възникването на освежаващия десерт.

В експозицията са включени и 20 оригинални машини за сладолед и сладоледени фунийки. Най-атрактивно за посетителите обаче е дегустирането.

Сладохолиците могат да се насладят на богато разнообразие от италиански джелато, съобщи БНТ.

Освен това всеки желаещ може да присъства и на урок по направата на сладолед, а след това дори да приложи наученото и саморъчно да забърка смес с любимия си вкус.