Ню Йорк - градът, където можеш да хапнеш най-добре
С 66 ресторанта, отличени със звезди в изданието на пътеводителя "Мишлен 2013", срещу 61 през 2012 г., Ню Йорк потвърждава още тази година, че е един от градовете, където може да хапнете най-добре в света, като разнообразието е уникално.
Както миналата година, седем ресторанта получават по три звезди – отличие, което се присъжда на заведения, чиято "изключителна кухня заслужава да се предприеме специален воаяж", според терминологията на известния червен пътеводител.
Също седем ресторанта получават по две звезди – за кухня, която е "превъзходна и заслужава човек да се отклони" от пътя си, сред които за първи път е "Атира" - малък ресторант с 18 места, където свещенодейства младият шеф Матю Лайтнер, намира се в квартала ТрайБеКа в Манхатън.
"Той прави абсолютно забележителна авторска кухня", коментира Майкъл Елис, международен директор на пътеводителите "Мишлен" от януари месец.
Петдесет и два ресторанта са почетени с по една звезда – девет от които за първи път.
"Кулинарната територия в Ню Йорк остава изключително динамична", обяснява Майкъл Елис, като подчертава по-специално "ритъма на откриване и закриване както никъде другаде" и "наличните средства за инвестиране в ресторантите", които са доста повече, отколкото в Европа.
Сред новите тенденции е все по-честото използване, според него, на местни продукти от малки производители и появата на скандинавска кухня в "стил "Матиас Долгрен" в Стокхолм или известния "Нома" в Копенхаген (...) с използването, например, на водорасли или пък на лишеи", казва той, като подчертава също продължаващото японско влияние и тенденцията "към непринудена атмосфера, дори в звездните ресторанти".
Да хапнеш добре за 25 долара
"Младите поколения шеф готвачи искат да се изразят чрез това, което е в чинията, но не непременно с много голяма инвестиция в декорацията", твърди той, цитиран от БГНЕС.
Сред седемте тризвездни фигурират винаги три френски ресторанта - "Даниел" (Даниел Булю), "Жан Жорж" (Жан-Жорж Вонжериштан) и "Льо Бернарден" (Ерик Рипер).
Към тях се присъединяват японският "Маса" на Маса Такаяма, "Пер Се" на калифорниеца Томас Келер, "Илевън Медисън Парк", където свещенодейства швейцарецът Даниел Хум и "Чийфс Тейбъл ет Бруклин Феър" - бакалницата-ресторант на Сесар Рамирес, изгряла на тризвездното небе миналата година.
При двузвездните "Атира" се присъединява към японския "Сото" в Гринидж Вилидж, италианския "Мареа" близо до Сентръл Парк, "Момофуку Ко" в Ийст Вилидж, "Гордън Рамзи" в Лондон, квартал Мидтаун, "Кортън" (Пол Лайбранд) в ТрайБеКа и "Гилт" на "Медисън авеню".
Общо 896 ресторанта фигурират в изданието за 2013 г. на пътеводителя "Мишлен" за Ню Йорк срещу 805 миналата година.
Освен звездните, има още 126 ресторанта с превъзходно съотношение качество-цена – т.нар. "биб гурман" (лакомите бибове) – закачка с известното човече на "Мишлен" Бибендум. В тях може да хапнете две ястия и да пийнете чаша вино или да дегустирате един десерт за 40 долара, или по-малко (без таксите и бакшиша).
Въпреки всичко, Ню Йорк остава далеч зад Токио, в който има около 200 ресторанти със звезди, но Голямата ябълка е безспорната кралица на кулинарното разнообразие.
В гида са представени 61 различни кухни – от иранската, през южноафриканската, перуанската, гръцката, австрийската, турската, кубинската, баската, бирманската, белгийската, кейджун, фюжън кухнята, гастропаб, като не забравяме барбекю кухнята, или пък италианската...
В изданието за 2013 г. може да се намерят и десетки ресторанти, където може да се нахраните за по-малко от 25 долара.
В САЩ "Мишлен" функционира както навсякъде другаде с известните си анонимни инспектори, които плащат сметката си. Публикуват се три пътеводителя – след Ню Йорк на 24 октомври излиза Сан Франсиско-2013, а на 13 ноември за Чикаго.