Прясната и здравословна храна не е запазена за онези, чиито портфейли могат да издържат едно пазаруване на био щанда в хранителния магазин.

Всеки, който разполага с малко търпение и незначително количество слънчева светлина, може да си отгледа храна вкъщи.

Дори да замените само един или два елемента в чинията си с продукти, които сте отгледали сами, това може да добави много повече забавление и вкус към вашия свят. За да научи повече по темата, Bored Panda търси помощ от Катрин Хюз, създател на блога за дома и градината Growing Family.

Тя посочва, че различните зеленчуци растат по различен начин: някои могат да се върнат към живота от семена, дошли от първоначалното растение, докато други могат да се възстановят от парче от оригиналното растение.

„Най-лесният начин да се опитате да възстановите храната е на закрито, в идеалния случай в чинийка или контейнер на светъл перваз на прозореца“, обяснява Хюз. „Не забравяйте да я поливате редовно.“

Тя съветва начинаещите градинари да започнат със семена за зелени салати. Берете листата им по малко и начесто, за да се възобновяват растенията.

Чесънът е друг добър вариант. Всичко, което трябва да направите, е да го засадите в саксия, на около сантиметър под повърхността, с острия край, който стърчи нагоре. Поливайте го винаги, когато почвата е суха. Когато листата започнат да пожълтяват, можете да извадите луковицата.

Целината също е лесна за възстановяване: просто я поставете с основата в плитка чиния с малко вода и скоро ще започнат да се появяват нови листа, посочва Хюз. Сменяйте водата на всеки няколко дни и я прехвърлете в съд с пръст, след като се образуват корени, съветва тя.

Вите още няколко храни, които можете да си отгледате у дома от кухненски остатъци:

Зелен лук

Не изхвърляйте долната част с коренчетата на зеления лук. Поставете я във вода, доливайте, когато тя започне да се изпарява, и в рамките на седмица ще забележите, че растението е добавило няколко сантиметра.

Праз

Накисването на корена на праза в топла вода позволява да си отгледате цял нов набор от нежни листа.

Картофи

Вместо да изхвърляте старите картофи, които вече имат прораснали корени, просто ги нарежете на няколко парчета и ги засадете в земя. Всеки корен може да се превърне в изцяло нов картоф.

Мента

Просто поставете стъбло с дължина около 10 см в чаша вода, като се уверите, че листата са доста над нивото на водата. Корените скоро ще започнат да растат и веднага след като те са достатъчно големи, можете да ги преместите в саксия или директно във вашата градина.

Морков

Накиснете върховете на моркови в плитък контейнер с вода за една седмица и ги прехвърлете в почва, когато се образуват корени. Върховете ще растат красиво зелени, като са чудесни за салати и песто, като заместител на магданоза или просто като домашно растение

Гъби

Поставете пънчетата на гъбите в почва с малко компост или утайка от кафе и ги съхранявайте във влажна среда, за предпочитане на място, което е хладно през нощта. Те могат да бъдат трудни за отглеждане, като след няколко дни или ще поникнат, или ще изгният.

Златните правила на шеф-готвач за приготвяне на перфектната пастаАвтор на готварска книга сподели най-големите грешки, които готвещите у дома допускат, когато приготвят тестени изделия - включително чупене на спагетите, така че да се поберат в тенджерата и добавяне на мазнина към водата

Сладки картофи

Когато говорихме за отглеждане на обикновени картофи, споменахме, че трябва да нарежете картофа на малки парченца и да го поставите в саксия с пръст, като го поливате редовно. Има обаче и друг метод за отглеждане на обикновени или сладки картофи.

Вместо да ги поставяте в почвата, ще имате много по-голям успех, ако ги разрежете наполовина и използвате клечки за зъби, за да ги окачите над чаша вода. Най-хубавото при сладките картофи е, че те са отлична основна храна, това е един от най-здравословните зеленчуци. След като пуснат корени, можете да ги насадите в почва.

Авокадо

Да си отгледате ново авокадо от костилка обаче не е толкова лесно. Трябва да следвате няколко стъпки:

  • Внимателно извадете костилката и я измийте от всички остатъци. Внимавайте да не премахнете кафявата й кожа, това е покритието на семето.
  • Някои костилки от авокадо са леко продълговати, докато други са оформени почти като перфектни сфери - но всички те имат „дъно“ (откъдето ще растат корените) и „връх“ (от който ще поникне стъблото). Малко по-острият край е отгоре, а плоският край е отдолу. За да накарате вашето авокадо да поникне, трябва да поставите долния му край във вода, така че е много важно да разберете кой е „отгоре“ и кой е „дъното“, преди да го пробиете с клечки за зъби.
  • Вземете четири клечки за зъби и ги поставете под лек ъгъл надолу в семето, разположени равномерно по обиколката на авокадото. Тези клечки за зъби са вашето скеле, което ще ви позволи да поставите долната половина на авокадото във вода
  • Оставете на слънчев прозорец в прозрачна чаша, за да можете лесно да видите кога корените започват да растат, а също и кога трябва да се смени водата. Много градинари препоръчват водата да се сменя всеки ден, но е по-добре това да се прави на всеки пет дни. Редовната смяна на водата предотвратява развитието на мухъл, бактерии и гъбички, които могат да обрекат авокадото ви на смърт.
  • В много онлайн статии се твърди, че авокадото покълна за от 2 до 4 седмици, но обикновено това отнема най-малко 8 седмици. Когато стъблото е дълго около 15 сантиметра, то отрежете на около 7, това ще насърчи нов растеж. Когато отново порасте, го поставете в богата хумусна почва, оставяйки горната половина на семето открита. Изберете слънчев перваз - авокадото обича слънцето.
  • Поливайте го есто, като периодично практикувате ълбоко накисване. Почвата винаги трябва да е влажна, но не мокра. Пожълтяването на листата е знак за прекалено поливане.
  • Когато стъблото около 30 см височина, откъснете горните два комплекта листа. Това ще насърчи растението да пусне странични издънки и повече листа, което ще го прави храстовидно.
  • Босилек и магданоз

    Повечето билки от магазина могат да се отгледат в саксия у дома. Отстранете долните листа от стъблата (но запазете горните) и ги накиснете в топла вода. След като поникнат, прехвърлете в пръст.

    Ананас

    Отрежете листния връх на около 1.5 см под листата. След това премахнете някои от най-ниско разположените от тях. Оставете върха на ананаса да изсъхне от няколко дни до една седмица преди засаждането. Това ще елеминира проблемите с гниенето.

    Въпреки че е възможно да поникне ананас във вода, повечето хора имат по-голям късмет, като направо го вкоренят в почва. Поставете върха на ананаса в почвата до основата на листата му. Поливайте обилно и го оставете на ярка, непряка светлина. Развиването на корени може да отнеме около два месеца (6-8 седмици). Можете да проверите за вкореняване, като внимателно издърпате върха.

    Ягоди

    Внимателно отрежете външната обвивка (съдържаща семената) или ги извлечете с помощта на пинсета. Поставете ги в съд с пръст, покрийте ги, след това им осигурете слънце и вода, докато поникнат. Преместете ги в по-голяма саксия или направо в градината.

    Чушки

    Можете да си отгледате люти чушки от семена. Просто съберете семената, аасадете ги в почва и ги пазете на пряка слънчева светлина. Чушките растат сравнително бързо и не изискват много грижи. След като получите нова реколта, просто запазете част от семената за ново засаждане.

    Лимони

    Лимоновите дървета могат да се отглеждат от семена, но ако живеете в район със студена зима, това може да се случи само на закрито. В такъв случай изберете сорт джудже, като например Майер. Ще оберете плодове от него след няколко години. Не забравяйте да почистите и изсушите семената преди засаждане и да изберете почва, която е богата на хранителни вещества.



    Чесън

    Всичко, от което се нуждаете:

  • Малък, прозрачен контейнер (може и стъклена чаша)
  • Небелени скилидки чесън
  • Вода
  • Добавете малко вода на дъното на чашата - достатъчно, за да покриете малка част от скилидката, но не цялата, за да не изгние. Дръжте я на перваза на прозореца си, като след няколко дни ще забележите растеж. Кгоато станат няколко сантиметра високи, отрежете отгоре.


    Какво представлява заатар и как да го използваме?Експлозия от вкусове

    Розмарин

    Отрежете лист или стъбло от голямо растение и го поставете в чаша вода за няколко седмици. След това го преместете в почва, поддържайте я влажна, но не мокра. Изчакайте няколко месеца и ще имате напълно отгледано растение. Той не се справя много добре през зимата, затова нека да е летен проект.

    Целина

    "Дупето" целината може да пусне няколко допълнителни стръка единствено с малко любов. Просто поставете растението с корена надолу върху чиния с вода на слънчев прозорец. След една седмица ще се появят корени, като е готов за прехвърляне в почва.

    Домати

    Доматите могат да се отглеждат само от семена. Просто трябва да ги изплакнете и да ги оставите да изсъхнат. Засадете в богата почва, докато забележите растеж. Оставете ги да достигнат няколко сантиметра височина, преди да ги разсадите на открито. Ако е студено, можете да отглеждате доматите си и на закрито. Само не забравяйте да ги държите на място с много слънчева светлина и ги поливайте няколко пъти седмично.

    Фенел

    Просто поставете стъбло с дължина около 10 см в чаша вода, като се уверите, че листата са доста над нивото на водата. Корените скоро ще започнат да растат и веднага след това тези резници могат да бъдат поставени в почва.



    Бобени кълнове

    Това не отнема много работа, но има няколко стъпки, които трябва да следвате. Накиснете зърната в чаша вода напълно, като ги разбъркате с ръка. Оставете ги така за 24 часа. След това ги покрийте с 2 хартиени кърпи, една отдолу и една отгоре. Изчакайте няколко седмици, те трябва да израстат като трева.

    Джинджифил

    Подобно на авокадото, това също е труден процес, който се състои от няколко стъпки:

  • Изберете здрав корен. Най-добрите са твърди, месести и вече имат зелени върхове, образуващи се в края им. Ако предпочитате, нарежете джинджифила на отделни парчета с поне един зелен връх на сегмент и оставете да изсъхне за няколко дни.
  • Накиснете корените за една нощ в топла вода. Това ще стимулира растежа и ще изплакне всички налични химикали.
  • Поставете корените в кокосови влакна, така че да се вижда горната им част, със зелените растящи върхове нагоре. Поддържайте го леко влажен, но нека изсъхва между отделните поливания.
  • Преместете в саксия, след като са се образували първите листа. Дръжте корена точно под ръба й и я напълнете със свежа смес, така че горната част на коренището да се вижда.
  • Джинджифилът ще расте, стига да му осигурявате топлина, влага и дренаж. Лятото е най-доброто време за отглеждане, но ако е на закрито, можете да го поставите на светъл перваз на прозореца.