Франция е изправена пред недостиг на горчица
Френските потребители са изправени пред горчива гледка в супермаркетите това лято – липса на горчица.
Недостигът в национален мащаб се дължи на липсата на синапено семе, от което се произвежда подправката.
Сушата в Канада, слабата реколта във Франция и войната в Украйна ограничиха предлагането на синапено семе, което използват производителите на горчица.
В резултат на това цената на горчицата е скочила с 10% във Франция, а някои магазини дори изпитват затруднения с презареждането на стоката.
Канада, откъдето Франция внася по-голямата част от синапеното семе, бе засегната от засушавания през миналата година, които се отразиха на добива в западната част на страната.
Не всички засушавания се дължат на климатичните промени, но прекомерната топлина в атмосферата извлича повече влага от земята, което влошава сушите.
Светът вече се е затоплил с около 1.2 градуса по Целзий от началото на Индустриалната революция, а температурите ще продължат са се повишават, ако правителствата по света не ограничат значително вредните емисии.
Междувременно реколтата от синапено семе във Франция е по-слаба от очакваната в три поредни години, което през последния сезон се дължи на влажна зима и студена пролет.
Производството е с 20-25% под нормалното, казва пред BBC Люк Вондермесон, управляващ директор на третия най-голям производител на горчица във Франция La Reine de Dijon.
През януари и февруари все още се намираха семена, но наличността им намаля оттогава.
"Пазарът е напълно празен. Всичко е запазено и ние имаме затруднения с набавянето на синапено семе."