Сутрин или през целия ден: Кога кафето е полезно за здравето ни
Новото изследване разкрива как времето на деня, в което пиете кафе, може да промени риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност
Оказва се, че да пиеш кафе сутрин може да бъде ключът към по-добро здраве и по-дълъг живот
Ново изследване, публикувано в European Heart Journal, разкрива, че хората, които започват сутрините си с чаша кафе, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и по-ниска обща смъртност в сравнение с тези, които консумират кафе през целия ден.
Все пак учените предупреждават: не е доказано, че кафето е единствената причина за този ефект.
"Нашето изследване показва интересна връзка между времето на консумация и риска от заболявания", коментира пред BBC д-р Лу Ци, директор на Центъра за изследване на затлъстяването към университета Тюлейн.
Една от възможните причини е, че кафето в по-късните часове на деня може да наруши биологичния ни часовник и да повлияе нивата на хормони като мелатонина. Това от своя страна увеличава риска от възпаления и високо кръвно налягане - някои от факторите за сърдечно-съдови заболявания.
Екипът на д-р Ци анализира данни от 40,725 възрастни, участвали в National Health and Nutrition Examination Survey в САЩ между 1999 и 2018 г. Участниците споделят информация за хранителните си навици, включително и колко кафе пият, както и по кое време на деня.
"Кафето отдавна се свързва с различни ползи за здравето, но за първи път изследваме как времето на консумация влияе върху здравните резултати," обяснява д-р Ци.
Макар изводите от изследването да са интригуващи, учените настояват за допълнителни изследвания, за да проверят дали подобни резултати се наблюдават и при други популации.
"Необходими са клинични проучвания, за да разберем дали промяната на времето за пиене на кафе може наистина да подобри здравето," допълва д-р Ци.
36% от участниците в проучването са били любители на сутрешното кафе, докато 14% са го консумирали през целия ден.
Екипът на д-р Ци проследява тези хора в продължение на близо 10 години, като анализира здравните им данни и причините за смъртността. За този период 4,295 души са починали, а 1,268 - вследствие на сърдечно-съдови заболявания.
Резултатите показват, че хората, които пият кафето си след като се събудят, имат 16% по-нисък риск от смърт в сравнение с тези, които не пият кафе, и 31% по-нисък риск от смърт, свързана със сърдечни заболявания.
От друга страна, при тези, които пият кафе през целия ден, не се наблюдава намаляване на риска.
„Пиенето на кафе сутрин може да бъде по-силно свързано с по-нисък риск от смъртност, отколкото консумацията му по-късно през деня“, отбелязват изследователите в своята публикация.
Проучването разкрива също, че по-голямото количество кафе е „значително“ свързано с по-нисък риск от смъртност, но само сред сутрешните консуматори в сравнение с тези, които пият кафе през целия ден.
Защо е важно времето за консумация?
В съпътстващ коментар проф. Томас Ф. Лушер от болниците Royal Brompton и Harefield в Лондон обяснява, че сутрин тялото ни е подложено на повишена симпатикова активност - процес, който ни подготвя за активност - и намалява през деня, достигайки най-ниската си точка по време на сън.
„Възможно е консумацията на кафе по-късно през деня да наруши вътрешния ни биологичен часовник, когато тялото ни трябва да се подготвя за почивка“, отбелязва проф. Лушер.
Той добавя, че мнозина, които пият кафе през целия ден, страдат от проблеми със съня. Това вероятно се дължи на факта, че кафето потиска мелатонина - ключовия хормон за добрия сън.
Проучването също така установява, че хората, които пият кафе сутрин, са по-склонни да консумират чай и газирани напитки с кофеин, но в по-малки количества, отколкото тези, които пият кафе през целия ден - независимо дали е с кофеин или без.