Шоколад с „вкус“ на мита: Какво тревожи най-много белгийските производители
Несигурността от 90-дневната пауза на реципрочните тарифи изнервя индустрията в Белгия, която зависи от трудните какаови доставки и дългия път към магазините в САЩ
&format=webp)
Тази година американските любители на белгийски великденски яйца и шоколадови бонбони, вероятно ще се сблъскат със сериозна сметка на касата в магазина.
В допълнение към съществуващото вече 6% мито върху белгийския шоколад, сладкишите ще бъдат обложени с още 10%, както повечето продукти, внасяни в САЩ, което ще доведе до общо 16%, отбелязва Euronews.
Според Тиери Нойсен, основател на шоколадовата фабрика Belvas в Белгия, потребителите зад Океана със сигурност ще трябва да плащат повече за същото количество шоколадови изделия. Нещо повече, доларът е поевтинял с 10%, според него, което прави продуктите още по-скъпи.
„Трудното е несигурността“
Изправен пред заканите на американския президент Тръмп относно митата, белгийският производител на шоколад не знае какво ще се случи в бъдеще.
Макар че фабриката му първоначално обмисля да изпрати допълнителен товар с продукти в САЩ, за да изпревари тарифите, тя се отказва, след като Тръмп обявява пауза на реципрочните мита за 90 дни.
„За нас е трудна несигурността, защото през 90-те дни ще има дискусии, но не знаем с какво ще завършим“, каза Нойсен.
„Ако в крайна сметка се окажем с много високи мита, това може да доведе до намаляване на поръчките от нашите клиенти, а ако вече съм започнал производството и съм купил опаковките, ще бъда много афектиран. 90-те дни пауза създават по-голяма несигурност за нас, отколкото обявяването седмица преди това на митата, когато всеки щеше да може да реагира.“
Доставката на какао от Кот д'Ивоар до Белгия отнема един месец, колкото и износът за САЩ. Затова за белгийския производител на шоколад е трудно да се адаптира към новата тарифна политика на Тръмп, допълва Euronews.
„Шоколадът не трябвaше да бъде засегнат“
Фабриката на Нойсен изнася една четвърт от продукцията си за САЩ, главно пралини. Нейният основател възлага големи надежди на ЕС да защити белгийския шоколад от реципрочни мита.
В Европа няма мита върху американския шоколад. Така че впечатлението ми е, че ако работим по сектори, шоколадът не би трябвало да е засегнат от реципрочни мита, допълва Нойсен.
Той не изключва възможността да намали зависимостта си от американския пазар, като увеличи производството си в Германия, Обединеното кралство или Австрия.
Цените на сладкото изкушение обаче се повишиха и за европейците след рязкото покачване на цените на какаото, предизвикано от климатичните рискове и спекулациите за търговската война, допълва Euronews.